Топчидер тесан за пет уметничких факултета

15

Док Министарство просвете увелико планира да у београдском Топчидеру направи академски уметнички центар и тиме на новој локацији оствари вишедеценијске планове за обједињење престоничких академија уметности, нико не зна за шта би онда било искоришћено профитабилно земљиште у Булевару уметности 20 на коме је раније планиран овај подухват. Реализација најновије идеје просветних власти планирана је у муњевитом року од две године и за собом повлачи пресељење чувеног Факултета драмских уметности (ФДУ), који се налази на Новом Београду и чија се управа дичи репутацијом и условима које пружа студентима.

Према плану генералне регулације, за локацију на којој се налази ФДУ предвиђена је градња јавних служби, а то значи да би ту могли да се зидају школа, обданиште, факултет, дом здравља, зграда за полицију, војску… Као услов да се било шта од тога подигне у Булевару уметности инвеститор најпре мора да изради план детаљне регулације за тај блок, а у планском документу биће прецизирано који ће тип објекта јавне намене моћи да се изгради. Иницијативе за израду плана за сад нема, потврдили су за „Политику” у Урбанистичком заводу Београда. И док на папиру још ништа не постоји, супротстављени ставови Министарства просвете и управе ФДУ око предложеног пресељења тог здања буром коментара плаве друштвене мреже и уметничку јавност у Србији. Док професор Милош Павловић, декан ФДУ, у саопштењу истиче да је, најблаже речено, запањен одлуком власти да зида нову зграду факултета на другој локацији, у Министарству просвете су нам потврдили да је „у плану изградња новог кампуса, у који ће бити смештени уметнички факултети у Београду”, и то у Топчидеру. 

Декан Павловић за „Политику” наглашава да је прича непотребно планула у јавности и да министарство и ФДУ за сада нису супротстављене стране. Ипак он мисли да је нереално за две године направити план кампуса, а камоли нову зграду у Топчидеру. Професор Павловић додаје да подржава одличну намеру министарства да на једном месту обједини и обнови све уметничке факултете. Међутим, на предложеној локацији у Булевару патријарха Павла у Топчидеру нема довољно места за кампус са пет уметничких факултета, сматра Павловић, али га има на локацији на којој се и налази ФДУ, рачунајући околно земљиште, које је, каже, отуђено Универзитету уметности.

– Цео Блок 31 некада је био предвиђен за кампус уметности. Зашто би неко то мењао? Министра Шарчевића смо позвали у госте да му покажемо шта све имамо у згради наменски направљеној за ФДУ, која је једна од најбољих ове врсте у свету. Држава треба да се дичи овим здањем, да улаже у њега и одржава га – изричит је декан Павловић.

У Министарству просвете кажу да су повод за градњу кампуса у Топчидеру лоши услови на Факултету музичке уметности. Они раде на простору од 2.600 квадрата, а за нормално функционисање потребно им је најмање 6.000 квадрата, кажу у министарству.

Веома лоше услове за рад има и Факултет ликовних уметности, додају у министарству, јер функционише у четири зграде и на недовољно великом простору.

– Од уметничких факултета нешто боље услове има ФДУ, али би изградњом новог кампуса имао већу квадратуру и енергетски ефикасну зграду. Постојеће здање је из 1971. године, требало би да се комплетно реконструише, а за то би било потребно веома много новца. План је да буде отворен и Факултет за уметничку игру и он би, уз Факултет примењених уметности, био пети факултет у оквиру Универзитета уметности – кажу у Министарству просвете.

Додају да ће у буџету за наредну годину бити планирана израда пројекта кампуса, као и да је у разговору са деканом ФДУ министар Младен Шарчевић стекао утисак да им наведени план одговара. Такође, у Урбанистичком заводу Београда за наш лист су потврдили да је плански документ за тај део Топчидера усвојен пре две године и да омогућава, између осталог, и изградњу кампуса.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here